Zeci de palate ţigăneşti au fost construite la marginea Hunedoarei în ultimii ani, pe care romii îl numesc „Pipera de Hunedoara”. Însă în ultimele luni, o altă zonă apropiată municipiului, la intrarea în Hunedoara dinspre Deva, a fost ocupată de construcţiile romilor bogaţi.
Romii bogaţi din Hunedoara şi-au extins afacerile imobiliare. După ce au construit circa 40 de palate la intrarea în Hunedoara dinspre Petroşani, un alt cartier dominat de vilele colorate ale romilor se dezvoltă cu repeziciune în zona Sântuhalm, pe marginea şoselei care leagă Hunedoara şi Deva.
Municipiul devenit celebru în lume datorită Castelului Corvinilor, unde ar fi trăit contele „Dracula”, a ajuns într-o situaţie ciudată. Hunedoara este înconjurată de altfel de castele, mai puţin impunătoare decât cel al Corvinilor, dar mult mai strident colorate.
La marginea Hunedoarei, printre palatele cu pereţi zugrăviţi în roşu, roz şi portocaliu aprins apar, ca peste noapte, alte construcţii, iar zona devine din ce în ce mai aglomerată.
(FOTO: Palate construite în Sântuhalm).
La fel se întâmplă şi în Sântuhalm, unde se conturează un viitor cartier dominat de construcţiile romilor bogaţi. „Şoferii autocarelor cu turişti care vin să viziteze Castelul Corvinilor mai opresc în dreptul palatelor, pentru ca oamenii să le facă fotografii acestora”, spune Marian, un localnic de pe Strada Serei. Foto FOTOGALERIE: Pipera de Hunedoara.
Pe strada respectivă, membrii familiei Anghel deţin cel puţin 10 imobile. Cele mai multe dintre acestea sunt palate cu turnuleţe, fiecare figurând pe numele câte unui membru al familiei: Gheorghe, Bascu, Caolo, Marcel, Traian, Ştefan, Vasile, Ioan, Laios, Piticu. Familiile Horbaş, Rostaş şi Kvec au şi ele între trei şi cinci vile.
„În prezent angajaţii primăriei se ocupă de inventarierea palatelor din zona Hăşdat, pentru a stabili dacă ex