Majoritatea românilor recunosc faptul că şi-au supraevaluat cunoştinţele economico-financiare
12% din populaţie intră în categoria marilor datornici, având credit bancar, datorii, întârzieri de plată şi bani împrumutaţi de la rude
Actualul context economic i-a adus pe tot mai mulţi români în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile, iar în timp ce o treime din populaţia României are datorii în general, 1 din 10 români intră în categoria marilor datornici, se arată într-un studiu comandat de compania de recuperări creanţe KRUK România.
Majoritatea participanţilor la sondajul realizat de KRUK au recunoscut că şi-au supraevaluat cultura economică şi financiară şi au luat deciziile fără să ia în calcul toate posibilităţile financiare.
Situaţia datoriilor în rândul persoanelor fizice s-a deteriorat, deşi 58% dintre români sunt conştienţi de faptul că în perioada lor de formare ca adulţi nu au beneficiat de o educaţie financiară corespunzătoare.
70% dintre cei intervievaţi consideră că lipsa culturii economice se traduce prin cheltuieli iraţionale, 77% susţin că este principala cauză din care se ajunge în situaţia de a avea datorii, 66% au făcut cheltuieli peste veniturile proprii, iar 67% sunt conştienţi că din această cauză au ajuns să semneze contracte cu clauze abuzive şi nefavorabile.
Din cauza contractelor înşelătoare, dar şi a unei lipse de încredere generală în instituţii, băncile din România se bucură de un procent foarte scăzut de încredere în rândul românilor. Doar 13% dintre respondenţi au declarat că au încredere în bănci, în timp ce procentul în regiunea Europei Centrale şi de Est se ridică la 18%.
Numărul datornicilor a crescut cu 15% în ultimii trei ani
Un alt studiu coordonat de sociologul Vintilă Mihăilescu, realizat pe un eşantion de 6.500 de respondenţi, în mediul online, arată faptul că 34%