Ghiozdane din bumbac, sacoşe prietenoase cu mediul, veste de grădină, dar şi produse unicat sunt confecţionate cu grijă într-un mic atelier din Bucureşti de persoane cu handicap care luptă să supravieţuiască.
Povestea atelierului bucureştean din strada Colţei, colţ cu Sarmizegetusa, a început în 2009 când Asociaţia pentru o Dezvoltare Durabilă ViitorPlus şi-a pus în gând să găsească ceva de lucru pentru persoanele cu handicap. Aşa a luat naştere "Atelierul de pânză", un proiect pilot care avea ca principală activitate confecţionarea de sacoşe din bumbac netratat, neînălbit şi nevopsit.
În timp, oferta de produse s-a diversificat. "Am ajuns acum să confecţionăm pe lângă sacoşe şi ghiozdane, veste de grădină, şorţuri de bucătărie, semne de carte", povesteşte Andreea Pandelescu, managerul acestui proiect.
Atelierul are statut de unitate protejată în care lucrează patru croitorese, persoane cu handicap. Alte patru muncesc de acasă pe maşini de cusut primite în cadrul proiectului. "Toate produsele noastre pot fi personalizate. Am avut până acum drept clienţi companii care ne-au dat comenzi atunci când au avut evenimente interne cu angajaţii sau au vrut să promoveze un anumit produs. Avem însă şi graficieni voluntari care ne creează produsele pe care le vindem apoi la târguri şi expoziţii", mai spune Andreea Pandelescu.
Preţuri accesibile
Cea mai simplă sacoşă din pânză costă 12,8 lei. Dacă este ceva mai mare, are buzunare şi o croială mai complicată preţul creşte la 21 de lei. O traistă imprimată cu motive tradiţionale ajunge la 23 de lei. O vestă de grădină are preţul de 30 de lei, iar un şorţ de bucătărie 27 de lei. "Cei care doresc să ne cunoască şi să ne cumpere produsele o pot face pe site-ul nostru www.atelieruldepanza.ro", invită managerul.
Din resturile de pânză croitoresele atelierului realizează produse unicat: săculeţe pentru bij