Un număr de 26 de consilieri ai judeţului Covasna, membrii ai UDMR, PPMT şi PCM, au votat pentru organizarea primului referendum local pe tema regionalizării, programându-l pentru data de 8 decembrie. Proiectul de hotărâre, care va fi supus consultării cetăţenilor, priveşte înfiinţarea unei regiuni formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cu capitala la Târgu Mureş. Patru consilieri USL s-au opus. Tot joi, după o şedinţă la care au participat şi primari UDMR şi la începutul căreia s-a intonat imnul naţional, Consiliul Judeţean Mureş a respins iniţiativa referendumului.
Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin "da" sau "nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare, cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureş?", se arată în proiectul de hotărâre. Bugetul CJ Covasna va acoperi cheltuielile pentru organizarea consultării populare.
Cerându-le consilierilor USL să voteze favorabil, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a argumentat că formarea regiunii nu este o chestiune politică sau etnică, ci una care ţine de eficienţă. "180 de milioane de euro vor pierde judeţele Covasna, Harghita şi Mureş doar prin Programului Operaţional Regional, în cazul în care vom rămâne împreună cu judeţele Braşov, Sibiu şi Alba", a explicat Antal Arpad.
Consilierul liberal din Convasna, Ciprian Kovacs Lorand are dubii privind viabilitatea economică a unei regiuni compuse din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita, fără a lua în considerare Braşovul, argumentând că a primit un mandat din partea colegilor de partid să voteze împotrivă. În ultimii 24 de ani judeţul Covasna s-a "îngropat economic", fiind administrat doar de UDMR fără opoziţie, beneficiind de sume importante faţă de alte zone ale ţării, a reproşat la rândul său social democratul, Sabin Calinic.
După o şe