Cruciada anti-corupţie începută de Papa Francisc a tulburat apele în lumea crimei organizate italiene, a avertizat un procuror specializat în lupta împotriva mafiei. Nicola Gratteri, magistratul care a ţinut piept grupării criminale Ndrangheta din Calabria, a dezvăluit unui cotidian italian că eforturile Suveranului Pontif de a face lumină în hăţişul financiar de la Vatican nu este pe placul mafioţilor care fac de ani de zile afaceri cu prelaţi corupţi. Sursa: Reuters
"Papa neutralizează centrii de putere economică de la Vatican. Dacă liderii mafiei vor putea să îi pună piedică, nu vor ezita să o facă. Nu ştiu dacă grupările criminale pot face ceva în acest sens, dar ştiu că în mod sigur se gândesc la aşa ceva. Pot fi periculoase" a declarat procurorul ziarului italian Il Fatto Quotidiano.
Conturi suspecte
Promotor al unei "biserici sărace", Papa Francis a dispus reformarea Bisericii Vaticanului după ce s-a dezvăluit că instituţia era folosită de organizaţiile criminale pentru spălarea banilor murdari. Coabitarea Biserică-mafie, de pe urma căreia mulţi lideri interlopi s-au îmbogăţit, este acum periclitată de acţiunile ferme ale Suveranului Pontif, mai explică procurorul Gratteri, cu o experienţă de 26 de ani în combaterea crimei organizate. "Tocmai aceşti lideri sunt acum nervoşi" a avertizat acesta. Banca Vaticanului deţine active de peste şapte miliarde de euro, fonduri care teoretic ar trebui utilizate doar în scopuri strict religioase, potrivit Reuters.
În ultimii ani numărul conturilor deschise aici a crescut la 19.000, mult peste capacitatea administrativă a băncii care nu a mai respectat criteriile stricte de triere a clientelei, formată din ordine religioase şi organizaţii de caritate.
Bani cinstiţi, nu şpagă
Într-un discurs rostit acum câteva zile, Papa Francisc a denunţat corupţia din viaţa de zi cu zi, lăsând să se înţeleagă