Ţinuta black tie reprezintă respectul nostru pentru cei în faţa cărora ne afişăm şi respectul faţă de noi înşine. Black tie, căci aşa se găseşte în codurile internaţionale, Tuxedo la americani, smoking în Europa, este compus din pantaloni, dinner jacket, papion negru, cămaşă albă cu manşete duble franţuzeşti (cu butoni) şi pantofi Oxford sau Opera Pumps (pantofi fără şiret).
Este recomandat să se poarte şi batista de buzunar, în ton cromatic cu cămaşa sau cu vesta.
Dress code-ul ţinutei Black Tie specifică în mod clar ca zona taliei să fie acoperită, fie de vestă, fie de brâu. Sunt acceptate şi bretelele din mătase, late de 4 cm, cu prindere pe nasturi, iar pantalonii nu au găici.
Cămaşa va avea nasturii acoperiţi sau aceştia vor fi din piatră neagră, corespondenţă care poate fi asigurată şi de butonii pentru manşetă. Gulerul recomandat este cel clasic şi nu cel rândunică (cu vârfurile ridicate, acesta fiind recomandat pentru ţinuta White Tie, frac şi papion alb).
Întrebări frecvente
Este acceptată cravata neagră la ţinuta Black Tie?
În mod normal, nu. Indiferent de tipul de guler al cămăşii. Sunt însă persoane care îşi doresc să iasă din norma obişnuită a acestui dress code şi să vină cu doza de noutate. Recomandat este să rămâneţi la papion negru, de preferat unul căruia să-i faceţi dumneavoastră nod, adică self tied.
Ţinuta Black Tie poate fi purtată toată ziua şi în orice ocazie?
Această ţinută se poartă doar după ora 18 şi este recomandată doar când există acest dress code pe invitaţia pentru un anumit eveniment. Se poate purta şi la evenimentele de cultură, la Operă, la Ateneu sau la alte astfel de concerte.
Ce elemente pot fi scoase din acest dress code sau introduse?
Black Tie este destul de restrictiv din acest punct de vedere. Recomandat este să vă folosiţi creativitatea pentru ţinutele formale şi