Suplimentele alimentare cu enzime digestive administrate după masă favorizează metabolizarea grăsimilor şi proteinelor, prevenind indigestiile şi balonarea.
Sucul pancreatic conţine enzime digestive care sunt vărsate în duoden pentru a facilita metabolizarea alimentelor. Însă unele persoane prezintă un deficit de enzime pancreatice (informaţie care poate fi aflată prin intermediul unui test simplu de sânge), iar acest lucru se răsfrânge asupra digestiei. Ele se pot confrunta cu senzaţie de balonare şi cu indigestii, mai ales după ce consumă cantităţi mai mari de alimente, aşa cum se întâmplă în perioada Sărbătorilor. În asemenea situaţii, se pot administra enzime pancreatice pentru îmbunătăţirea digestiei.
Se iau şi în amestec cu săruri biliare
Aceste medicamente conţin de regulă trei enzime pancreatice: amilază, lipază şi tripsină. Prima dintre ele descompune amidonul (carbohidraţii), lipaza este implicată în digestia grăsimilor, iar tripsina metabolizează proteinele. Enzimele pancreatice au o eficienţă maximă atunci când sunt administrate la finalul mesei. Ele pot fi inactivate de aciditatea gastrică, iar alimentele o neutralizează.
De regulă, sunt recomandate unul-două drajeuri după fiecare masă, de trei ori pe zi, dar este bine ca ele să fie luate conform indicaţiilor din prospect, deoarece concentraţia de enzime poate varia de la un tip de medicament la altul. Enzimele pancreatice pot fi înglobate în medicamente care conţin şi săruri biliare. Ele sunt necesare persoanelor care au o bilă „leneşă", adică celor care nu secretă suficiente săruri biliare şi, împreună cu enzimele pancreatice, fac posibilă metabolizarea grăsimilor.
Ca şi în cazul deficitului de enzime, absenţa sărurilor conduce la o digestie dificilă a alimentelor, asociată cu manifestări cum ar fi balonarea şi durerile abdominale. În multe cazuri, problemele pan