Ministerul Sănătăţii face apel la profesioniştii din sistemul sanitar să dea dovadă de responsabilitate faţă de pacienţi şi să nu afecteze, prin acţiunile lor, buna funcţionare a sistemului sanitar.
"Îmi exprim convingerea că înţelepciunea trebuie să pună în faţă interesul fundamental al cetăţeanului, că dialogul va ajuta la clarificarea poziţiilor şi la înţelegerea cu bună-credinţă a realităţilor care ne determină să acţionăm într-un anume mod", a spus ministrul Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al MS.
Ministerul Sănătăţii consideră că problemele din sistemul sanitar pot fi rezolvate doar prin colaborare şi susţine continuarea dialogului cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate.
În acest sens, ministrul Eugen Nicolăescu, împreună cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, invită reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, în 20 noiembrie, la sediul MS, pentru continuarea dialogului social, având în vedere prevederile legale referitoare la conflictele de muncă, dar şi petnru continuarea demersurilor de identificare a soluţiilor care să îmbunătăţească activitatea sistemului sanitar şi a personalului medical, se mai arată în comunicatul citat.
Ministerul Sănătăţii precizează că în ultimele luni s-au purtat numeroase discuţii cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, iar cea mai mare parte a revendicărilor acestora şi-a găsit soluţionarea, printre care majorarea veniturilor rezidenţilor prin acordarea unei burse, constituirea grupurilor de lucru pentru salarizarea personalului medical, dar şi probleme de natură organizatorică şi funcţională ale sistemului sanitar.
În ce priveşte solicitarea angajaţilor din distemul sanitar de alocare a 6% din PIB pentru Sănătate, MS susţine că acesta reprezintă un obiectiv politic până în anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL. @N_P