Adalbert Cserni este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă care a trăit în Alba Iulia. Profesor, naturalist, arheolog, istoric, numismat, geolog sunt doar câteva dintre pasiunile acestuia. A trăit în perioada 1842-1916 şi este primul director al Muzeului Unirii.
Activitatea didactică a lui Adalbert Cserni la Liceul catolic din Alba Iulia a fost dublată de pasiunea pentru astronomie, geologie, studiul faunei şi florei, arheologie, numismatică, dar şi pentru literatură, fotografie. Motive suficiente, pentru care a fost primul custode şi, apoi, director al Muzeului din Alba Iulia. Spirit european prin excelenţă, a fost considerat unul dintre cei mai reprezentativi specialişti ai locului şi vremii, în special, în arheologie şi istorie veche. Cea mai celebră lucrare a acestuia este ierbarul care se păstrează şi în prezent la Muzeul Unirii.
Ierbarul naturalistului Adalbert Cserni apare sub forma unor mape de format in foliu, legate sus şi jos cu câte două panglici din material textil. Altfel spus, plantele presate sunt puse între coperţi de carton îmbrăcate în hârtie albastru-închis. Din cele 38 de mape, denumite de naturalist „Herbarium“, se păstrează la Muzeul Unirii, 34. În total, ierbarul propriu-zis ordonat şi numeroat de mâna lui Cserni are 1.119 planşe. Ierbarul ne demonsrează că plantele, aceste produse aparent perisabile, pot să străbată timpul şi să-şi depăşească propriul ciclu de viaţă şi să devină surseistorice de informare asupra trecutului. După recoltare plantele au fost presate şi lipite cu benzi de hârtie peste un suport tot din hârtie. Altele sunt aşezate doar între cămăşi de hârtie manuală. Pentru fiecare plantă în parte apare denumirea, data, locul recoltării şi semnătura „Dr. Cserni“.
Momentele forte ale căutărilor botanice ale naturalistului pot fi încadrate între 1865-1890, dată după care, cel mai probabil,