Deşi în mesajele oficiale Guvernul susţine că nu are în vedere creşterea anumitor taxe, în discuţiile cu FMI îşi ia asemenea angajamente
Pe final de an, Executivul a pregătit românilor, de comun acord cu Fondul Monetra Internaţional (FMI), noi surprize, care nu le vor face deloc viaţa mai uşoară.
Din scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi Comisia Europeană reiese că primăriile vor putea creşte nelimitat taxele locale (pentru imobile, maşini etc.). Din document, obţinut de Mediafax, aflăm, de asemenea, că instituţiile au convenit să nu fie promovată o lege a falimentui personal, care putea da o gură de oxigen datornicilor.
Taxe mai mari
Astfel, impozitele locale pentru persoane fizice ar putea fi majorate la discreţie. Legea prevede, în prezent o creştere anuală de maxim 20%. Din 2014, primăriile ar putea avea însă mână liberă să majoreze taxele fără limită. În plus, potrivit scrisorii, scăderea contribuţilor sociale, cu 5 procente, la angajator, din 2014, s-ar putea realiza doar cu preţul majorării contribuţiilor celor care lucrează pe contract de PFA sau drepturi de autor. Ieri, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a negat informaţia. Oficialul a precizat că Executivul vrea doar să colecteze mai bine această taxă.
Adio faliment personal
România este una dintre puţinele ţări europene care nu a implementat legea falimentului personal. În scrisoarea de intenţie Executivul promite FMI că nu va adopta legea nici în viitorul apropiat, deoarece ar putea fi "subminată" disciplina de plată a creditelor. În plus, unul dintre beneficiile importante oferite angajaţilor ar putea dispărea. Cum bugetul de pensii nu mai face faţă obligaţiilor de plată, câte 4 procente din venitul brut al angajaţilor merg acum spre pensiile private. Un paragraf din scrisoarea de intenţie stipulează însă că această cotă, de 4 procente, ar p