Bugetul pe anul viitor este alcătuit tot intr-un context de criză, europeană in primul rand, în care economia este în continuare destul de căzută și nu se poate spune că are porniri viitoare.
„Pentru a face față cheltuieilor impuse de orice buget, s-au căutat modalități de a creste veniturile la buget si s-a vorbit de cresterea taxelor si impozitelor, cum ar fi supraimpozitarea cu 7 centime de euro pe litrul de combustibil. Poziția PNL este ca să se mențină ideea de bază, care a fost o idee legată de accelerarea finanțării construcției de autostrăzi și nu pentru altceva. Incă nu e o hotarare definitiva cum se va face, iar daca aceasta supraaccizare se va duce tot in Trezorerire, nu va fi un stimiulent, ci doar o creștere de taxe. Daca se duc pentru finantari la autostrazi sau modernizari de drumuri nationale, avand in vedere situatia proasta a infrastructurii din Romania, atunci decizia are un sens”, a declarat astăzi deputatul PNL Petre Roman, la Brașov.
Petre Roman a admis că există și critici justificate la adresa Guvernului: „Nu mă refer la cele politico-demagogice, ci la cele venite din partea investitorilor: de ce nu se reușește mai mult în domeniul inerției birocratice, lipsa de răspundere și incompetența din partea funcționarilor, procedura de a obține fonduri europene este foarte greoaie. Apoi, toți sunt de acord că trebuie întărită disciplina fiscală, dar evaziunea fiscală e în continuare tolerată, mai ales la o serie de produse pentru care se știe că există o evaziune fiscală masivă, iar în al treilea rând, comerțul ilegal cu produse accizabile. Există afirmații că la acest capitol (combustibil, alcool, produse de lux, tutun) ne situăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, el a susținut demersul Guvernului, care a anuntat promovarea unui pachet de mari proiecte, pentru 2014, pentru care se prevede o finanatare mai mare