Economia Statelor Unite, cea mai mare din lume, a devenit „vizibil mai puternică“ după criza financiară din 2008 şi recesiunea care a urmat, dar are încă nevoie de ajutorul Rezervei Federale, care în fiecare lună injectează 80 de miliarde de dolari pe pieţe pentru a stimula revenirea, spune Janet Yellen, vicepreşedintele Fed, banca centrală a SUA. Ea va fi nominalizată pentru preluarea şefiei instituţiei după ce mandatul actualului preşedinte Ben Bernanke expiră în ianuarie.
„Am progresat bine, dar mai avem de mers pentru a recâştiga terenul pierdut în criză şi în recesiune“, le-a spus Yellen senatorilor americani în interviul de confirmare a nominalizării la şefia Fed, scrie The Wall Street Journal. Yellen este preferată de preşedintele Barack Obama, un democrat.
Fed cumpără cu lichidităţi active financiare pentru a reduce dobânzile cu scopul de a stimula cheltuielile, angajările şi investiţiile. Mulţi republicani se opun programului deoarece sunt sceptici că acesta ajută economia şi sunt îngrijoraţi că va duce la inflaţie excesivă.
Yellen consideră că Fed este pe cale să rateze ţintele „mandatului dual“ de a ţine rata de angajare la maxim şi preţurile stabile. Şomajul de 7,3% în octombrie este sub nivelul de 10% din 2009, dar „încă ridicat, reflectând o piaţă a muncii şi o economie care evoluează cu mult sub potenţial“, a spus Yellen. Rata inflaţiei este sub obiectivul de 2% al băncii centrale şi va rămâne, probabil, la cote reduse ceva timp, consideră vicepreşedintele Fed. Ea notează că ambii factori motivează eforturile Fed de a stimula economia. O revenire puternică i-ar permite băncii centrale să nu se mai bazeze pe instrumente neconvenţionale precum programul de achiziţie de obligaţiuni.
„Cred că spijinirea revenirii astăzi este cea mai sigură cale spre abordarea unei politici monerare mai normale“, a