INS a publicat joi datele semnal privind evolutia PIB pe trimestrul al treilea si cifrele arata una din cele mai consistente cresteri din 2009 incoace. Fata de trimestrul precedent s-a inregistrat o crestere de 1,6%. Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1%. Pe primele 9 luni ale anului PIB a fost mai mare cu 2,7% fata de nivelul inregistrat pe primele 9 luni din 2012. Daca ne uitam in urma o evolutie mai buna nu am cunoscut decat in trimestrul III din 2011, cand PIB a crescut fata de trimestrul anteriuor cu 1,8% si pe perioada ultimului an cu 4,4%, scrie Bogdan Glavan pe blogul lui.
Ramane sa vedem cat de definitive vor ramane aceste estimari preliminarii. Indiferent insa de evolutia pozitiva din acest an, datorata conditiilor meteo (agricultura) si cererii globale (exporturilor), nu cred ca este insa cazul sa ne traim cu iluzia ca mergem intr-o directie buna. Daca dam la o parte acesti factori conjuncturali, gratie carora PIB-ul creste in acest an, cu ce ramanem?
Haideti sa ne uitam la PIB un pic altfel, analizand locul Romaniei in lume. In graficul de mai jos am aratat cum a evoluat ponderea Romaniei in PIB mondial, atat conform datelor publicate de US Department of Agriculture cat si in Global Competitiveness Report. Chiar daca cifrele sunt diferite, trendul este acelasi: in ultimii ani Romania a cazut multe trepte pe scara puterii economice a natiunilor lumii. Conform GCR, in anul 2008 Romania era a 39-a economie a lumii, cu o pondere in PIB mondial de 0,39%, depasind Cehia (0,38%). De atunci incoace am continuat sa scadem: anul trecut am ocupat locul 47, cu o pondere in PIB global de 0,33%, fiind depasiti de Cehia (0,35%) care a scazut si ea dar mai lent decat noi.
Ceea ce trebuie sa intelegem este lucrul urmator: atunci cand am sca