Dacă la confruntările fotbalistice, cu 17 victorii şi doar cinci înfrângeri, România este net superioară Greciei şi prin urmare porneşte cu prima şansă în dubla barajului contând pentru CM de anul viitor din Brazilia, în cursa economiilor nici şase ani de criză severă, de recesiune adâncă şi măsuri de austeritate dureroase după standardele Occidentului nu au reuşit să reducă simţitor avansul imens pe care Grecia îl are în faţa României, cel puţin la PIB per capita, măsura bogăţiei unei ţări. Iar toate semnalele arată că Grecia este pe cale să reaccelereze.
Grecia este ţara europeană cel mai dur lovită de criză. Şase ani de recesiune au şters din economie aproape 25% şi au adus rata şomajului la cea mai ridicată cotă din Uniunea Europeană, de peste 27,5%. Şi mai gravă este situaţia din rândul tinerilor, unde una din două persoane nu are loc de muncă.
Cele două bailout-uri internaţionale de 240 miliarde de euro şi cea mai mare restructurare a datoriilor din istorie prin care Grecia a evitat falimentul financiar au forţat guvernul să reducă drastic cheltuielile şi, mai grav, să restructureze imensul aparat de stat care şi acum este cel mai mare angajator, asigurând peste un sfert din totalul locurilor de muncă din ţară. Pentru exemplificare, dacă în 2010 în Grecia 768.000 de persoane erau angajate oficial la stat, la începutul anului trecut numărul acestora scăzuse la aproximativ 706.000, iar autorităţile ateniene au în plan reducerea aparatului de stat cu încă 150.000 de salariaţi în viitorul apropiat, la o populaţie de 11 milioane, potrivit datelor Greek Reporter.
Concedierile au suprimat cererea internă, firmele mici au falimentat, criza şi revoltele sociale au speriat turiştii, iar economia s-a prăbuşit. Spre comparaţie, în România şomajul nu depăşeşte 8%. În Grecia, mai gravă este situaţia în rândul tinerilor.