Cluburile din Ucraina şi Rusia depind aproape în exclusivitate de banii investiţi de unul sau mai mulţi oligarhi.
În ajunul summitului Parteneriatului Estic, Ucraina rămâne un mare semn de întrebare: spre vest sau spre est? Ucraina ar urma să semneze acordurile de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană la Vilnius, dar Parlamentul de la Kiev nu a aprobat încă legile care ar permite eliberarea, pentru tratament, a fostului premier Iulia Timoşenko. D-na Timoşenko ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani închisoare pentru abuz de putere dar cazul ei este văzut la Bruxelles , drept unul tipic de justiţie arbitrară. Incompatibilă cu valorile europene.
Mulţi analişti, relatează corespondentul Europei Libere, Dan Wisniewski, sunt de părere că până la urmă, orientarea spre est sau vest a Ucrainei va fi decisă de interesele oligarhilor locali. Iar la nivel declarativ, acestea merg clar in direcţia Uniunii Europene.
Boris Kolesnikov, parlamentar din partea partidului prezidenţial al Regiunilor şi unul din cei mai bogaţi ucraineni, crede că aproape toţi oligarhii sprijină integrarea europeană, care va aduce mai multă competiţie. Si face o paralelă cu fotbalul - dacă în anii '90 ai secolului trecut nu exista Dinamo Kiev, astăzi nu ar fi existat o echipa atit de puternică precum Şahtar (Şahtior) Donețk.
Numai că tocmai în acest domeniu, fotbalul, balanţa se înclină clar spre est, mai clar, spre Rusia. De la destrămarea Uniunii Sovietice, se tot vorbeşte despre crearea unei „supra-Ligi” de fotbal care să reunească cele mai bune cluburi din Ucraina şi Rusia. Pentru scurt timp, a funcţionat o ligă CSI, abandonată însă de cluburi, în favoarea ligilor europene. Mult mai bănoase.
Dar ideea unei supra- Ligi rusă ucrainene a revenit în actualitatea după succesul de public al unui turneu organizat în iunie-iulie anul acesta, la care au