Ţara noastră are nevoie de priorităţi şi orientări clare de dezvoltare, atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel microeconomic, susţine prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu. "Competitivitatea unei ţări se măsoară printr-o combinaţie de 12 criterii, piloni, iar România se află acum pe locul 76 din 148 de ţări în ierarhia mondială a competitivităţii, în uşoară creştere faţă de anul trecut", a declarat domnia sa, care a continuat: "Aceasta este o veste relativ bună, dar trebuie să consolidăm pilonii la care suntem performanţi şi să identificăm soluţii de creştere în domeniile care pot deveni puncte forte şi unde suntem în a doua jumătate a clasamentului. Aici mă refer în special la zone precum eficienţa pieţei, instituţii, piaţa muncii, infrastructura, sofisticarea afacerilor şi inovarea unde România la aceste capitole se clasează mai jos de locul 97".
Oficialul Băncii Centrale a precizat că eforturile de consolidare economică pe care ţara noastră le-a făcut în ultimii ani au adus-o pe poziţia 47 în ceea ce priveşte stabilitatea macroeconomică, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că există premisele pentru o dezvoltare sustenabilă, durabilă şi incluzivă.
Un sector economic în care realizăm performanţe semnificative la nivel internaţional este sectorul IT, a arătat Florin Georgescu, semnalând, însă, că piaţa locală este dominată de companii străine în domenii unde potenţialul nostru nu este suficient valorificat, precum agricultura şi industria alimentară.
Cei 12 piloni ai competitivităţii (n.r. cadrul instituţional, infrastructura, sistemele de sănătate şi educaţie primară, piaţa bunurilor, piaţa muncii, nivelul de sofisticare a afacerilor, inovaţia, cadrul macroeconomic, dimensiunea pieţei, sistemul de educaţie superioară şi perfecţionare, piaţa financiară şi pregătirea tehnologică) trebuie să se constituie în tot