Contractul de finanţare pentru implementarea proiectului "Conductă de interconectare a Sistemului naţional de transport gaze din România cu Sistemul de transport gaze din Republica Moldova pe direcţia Iaşi (România) - Ungheni (Republica Moldova)" a fost semnat ieri la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) între viceprim-ministrul României, Liviu Dragnea, şi viceprim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.
"Contractul de finanţare, în valoare de 5,289 milioane de euro, se încheie între MDRAP şi Ministerul Economiei din Republica Moldova şi are la bază Acordul încheiat între Guvernele celor două ţări în anul 2010 privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de România (cu modificările şi completările ulterioare)", a comunicat ieri MDRAP.
În luna august, în Strategia de administrare a Transgaz pentru perioada 2013 - 2017, compania anunţa că are în vedere consolidarea rolului său de transportator al gazelor naturale pe piaţa energetică europeană şi naţională, printre proiectele anunţate aflându-se şi conducta Iaşi - Ungheni.
Conform strategiei Transgaz, "din conducta cu o lungime totală de 44 km, pe teritoriul României vor fi construiţi 33 km (din care 602 m - subtraversare Prut), iar pe teritoriul Republicii Moldova 11 km (din care 134 m - subtraversare Prut) şi o staţie de măsurare gaze (SMG) amplasată pe teritoriul Republicii Moldova şi proiectată pentru a asigura măsurarea gazelor naturale în flux bidirecţional". "Valoarea totală estimată a investiţiei este de 26,5 milioane euro, din care România va contribui cu 18,2 mil. euro, iar Moldova cu 8,3 mil. euro", nota Transgaz în document.
Aflat luna trecută pe şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, prem