In lumea evoluata exista o moda, aceea de a cauta alimente perfect ecologice, cultivate pe plaiuri indepartate si neumblate sau in sere controlate de specialisti si chiar garantate de organele nationale ale fiecarei tari in parte.
Piata mondiala a produselor ecologice gestionate in asemenea conditii reprezinta 60 miliarde dolari pe an, noteaza Project Syndicate. Asta lasa de inteles ca in afara scopului nobil de a ne hrani bine, mai pot fi la mijloc si niste afaceri rentabile.
Stramosii mancau numai ecologic
Opinia sustinatorilor agriculturii ecologice este impartasita si de Comisia Europeana, care isi da avizul pentru comercializarea unor asemenea produse, pe baza principiului: ceea ce este bun pentru natura este bun si pentru tine.
Corect. Numai ca, acum nici doua secole, tot ce mancau stramosii nostri era strict ecologic, nici nu se punea problema altfel, iar pentru garantia puritatii produsului nu trebuiau nici avize, nici aprobari. Ei bine, la acea vreme speranta de viata a omului de rand era cu peste douazeci de ani mai scurta decat a celui care mananca astazi produse ieftine, respectiv neecologice.
Fireste, durata de viata scurta era rezultatul mai multor factori, care adesea n-au legatura cu alimentatia, dar nu putem trece cu vederea faptul ca alimentatia perfect ecologica a stramosilor nostri nu lasa impresia ca le-ar fi prelugit viata cu ceva.
In niciun caz, cele de fata nu trebuie luate ca o pledoarie impotriva alimentatiei bio. Dar calitatile alimentelor bio merita cumpanite obiectiv, in comparatie cu cele conventionale, mai iefitne.
Exista norme, exista si exceptii
Potrivit relatarilor profesorului Henry I. Miller, de la Universitatea Stanford, SUA, in anul 2012 au fost efectuate 240 de studii, din care rezulta ca nu toate fructele si legumele etichetate ca ecol