Papataxiarchis (ARPIM): “Este esenţială majorarea bugetului pentru medicamente în anul 2014 cu cel puţin 10%
Damian (APMGR): Vom avea o populaţie bolnavă şi o industrie farmaceutică locală în colaps
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrag atenţia că sumele alocate medicamentelor în bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populaţiei.
“Este esenţială majorarea bugetului pentru medicamente în anul 2014 cu cel puţin 10% faţă de anul acesta, asfel încât necesarul minim de medicamente al pacienţilor să poată fi acoperit”, a declarat Makis Papataxiarchis, preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Bugetul pentru medicamente în anul 2013 a fost la nivelul consumului real din 2011 şi cu 16% mai puţin decât nevoia reală a pacienţilor, conform datelor primite de la CNAS pentru calcularea taxei clawback achitată de producătorii de medicamente în primele trei trimestre ale 2013.
“Subfinanţarea sistemului de sănătate afectează direct atât starea de sănătate a populaţiei cât şi economia. Vom avea o populaţie bolnavă şi o industrie farmaceutică locală în colaps,” a declarat Dragoş Damian, Preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Cheltuielile pentru medicamente - 80 euro anual per capita
România se află printre ultimele ţări în Europa în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii, cu doar 3,9% raportat la media europeană de 9%. Cheltuielile pentru medicamente sunt doar de aproximativ 80 euro/an/capita în timp ce chiar şi în ţările vecine acestea încep de la 150 euro/an/capita.
ARPIM şi APMGR susţin elaborarea unor politici sustenabile de finanţare a sistemului de sănătate bazate pe o