Mai mult decît orice, Qatarul își dorește să joace un rol politic regional cu mult peste dimensiunea sa.
Minusculul stat din regiunea Golfului, Qatar, joaca un rol paradoxal si pe alocuri contradictoriu pe arena international. Cum se vede acest rol de la Washington? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Qatar a candidat si cistigat Turneul Final al Campionatului Mondial de Fotbal. A incercat si reusit sa creeze un centru universitar global. Dar mai mult decit orice, Qatarul isi doreste sa joace un rol politic regional cu mult peste dimensiunea sa. Acest obiectiv intimpina insa dificultati. In 2011, drapelul Qatarului flutura alaturi de cel al rebelilor libieni, gratie ajutorului acordat impotriva dictatorului Qadafi.
Postul de televiziune Al Jazeera, finantat de emirat se bucura de aprecierea manifestantilor din Piata Tahrir. Si toata lumea aspira la fonduri din Qatar, tara bogata in petrol. Anul 2013 a fost insa diferit. Primavara Araba paleste odata cu instalarea la putere a unor regimuri islamiste, aflate la mare departare de aspiratiile initiale. O lovitura de stat militara a inlaturat de la putere in Egipt, favorite Qatarului, Fratia Musulmana.
Regimul militar a primit ajutor de la Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, competitori regionali ai Qatarului. Arabia Saudita este acum un lider in sprijnul insurgentilor sirieni, dupa ce Qatarul si-a atras critici pentru ajutor acordat unor grupari islamiste radicale. In Tunisia, opozitia liberala caracterizeaza regimul islamist ca fiind „lachei ai Qatarului”.
Paradoxul este ca de-a lungul ultimilor ani, Qatarul a proiectat o imagine internationala diferita de realitatea interna a unui regim autoritar. Zvonuri arata ca decizia seicului Hamad Bin Khalifa al-Thani de a abdica in favorea fiului sau si inlaturarea primului ministru ar reprez