Economia a crescut după primele nouă luni cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia este pusă sub semnul întrebării de economişti, care spun că această creştere este doar aparentă, rezultată în urma raportării la o perioadă proastă. Fără contribuţia agriculturii am fi aproape de recesiune.
Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul III 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier), în timp ce faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, PIB a înregistrat o creştere cu 4,1% atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier. Pentru primele nouă luni din acest an PIB a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, afirmă Institutul Naţional de Statistică într-un comunicat de presă.
Datele sunt însă doar estimative. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi anunţată la începutul lunii decembrie.
Semnele de întrebare: etalonul folosit şi efectul agriculturii
Raportarea ce indică o creştere economică s-a făcut faţă de trimestrul III din anul trecut, care a fost unul prost. Desigur, procedând astfel, trimestrul III din 2013 riscă să pară strălucit. Potrivit estimărilor Statisticii de acum un an, trimestrul III din 2012 a fost cu 0,5% din PIB mai slab decât al doilea trimestru din 2012 şi cu 0,6% mai slab decât acelaşi trimestru din 2011.
”Există un efect de bază puternic în ambele cazuri: trimestrul similar din anul precedent a fost în recesiune”, spune economistul Florin Cîţu.
În plus, o bună parte din creştere se datorează evoluţiei pozitive a agriculturii. ”Ca şi în trimestrul III din 2011 sectorul agricol are o contribuţie semnificativă. Atunci contribuţia a fost de 1,7% din 4,1%. Pentru 2013 estimez o contribuţie aproape de 3% din 4,1%. Din estimările