Dacă în urmă cu 50 de ani, un număr infim de bolnavi cu leziuni ale măduvei spinării reuşeau să se recupereze, astăzi, numărul acestora s-a dublat, datorită progreselor în medicină. Sursa: ziarulunirea.ro
1 /.
Timp de mulţi ani, leziunile măduvei au fost boli cu o rată crescută de deces sau care lăsau sechele pe viaţă. În ultimul timp, s-au realizat progrese remarcabile în tratamentul acestora, care au dublat rata de supravieţuire şi scăderea semnificativă a gradului de dizabilitate. Practic, în prezent, speranţa de viaţă în cazul bolnavilor care au suferit leziuni ale măduvei spinării este foarte apropiată de cea a celor care nu au suferit astfel de leziuni.
Majoritatea sunt victime ale accidentelor rutiere şi rămân cu diverse grade de handicap. Deseori, pacienţilor cu suferinţe ale măduvei spinării nu le este usor să înţeleagă situaţia în care se află şi prognosticul bolii. Aproximativ jumătate din leziunile măduvei spinării duc la paralizie completă sau parţială. „Statisticile arată că, în urmă cu 50 de ani, cel mult 10% dintre cazuri erau recuperabile, astfel încat mersul să poata fi reluat. Astăzi s-a ajuns la peste 20%”, informează Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).
Progresul se datorează posibilităţii diagnosticării şi tratamentului rapid a complicaţiilor care pot aparea după o leziune medulară. De asemenea, se remarcă o rată crescută a suicidului printre pacienţii cu astfel de leziuni, în special la cei mai tineri de 25 ani. Recunoaşterea şi tratamentul adecvat al complicaţiilor creşte foarte mult rata de supravieţuire, la peste 50 %, la doi ani de la un traumatism vertebro-medular. De asemenea, s-au imbunătăţit mult metodele de recuperare medicală, fiind în prezent mai multe clinici specializate în reabilitarea după un traumatism vertebro-medular.
Creierul se regenerează mai repede decât măduva @N