Spaţiul extraterestu a fost dintotdeauna una dintre necunoscutele omenirii, fapt scontat, de altfel, de unii dintre cei mai buni regizori ai lumii care au creat poveşti fantastice legate de infinitul necunoscut. Astfel, George Lucas, James Cameron sau Luc Besson au redimensionat cosmosul şi l-au înzestrat cu poveşti fantastice şi creaturi ciudate, scrie „The Telegraph“.
Filmul „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“ este doar cel mai recent exemplu prin care tema spaţiului extraterestru a fost exploatată. Dar, în trecut, filme precum „Alien“, „Star Trek“ sau „Al cincilea element“ nu exploatau latura umană, ci poveşti SF care au devenit, ulterior, adevărate succese comerciale şi critice.
„2001: A space Odyssey“ (1968)
Geniul regizorului Stanley Kubrick a dat naştere, în 1968, unui film SF inspirat, în parte, de povestea scrisă de prietenul său Arthur C. Clarke, „The Sentinel“. De asemenea, Clarke a scris scenariul filmului şi a contribuit la lansarea unei cărţi cu acelaşi nume lansată pe piaţă imediat după debutul peliculei în cinematografe.
Povestea filmului se derulează în jurul unor întâlniri misterioase între astronauţi şi monoliţi de culoare neagră care pot să afecteze evoluţia omenirii, unul dintre aceste obiecte fiind descoperite pe Lună. Cercetătorii vor descoperi că un semnal emis de monoliţi provine de pe planeta Jupiter, ceea ce va duce la lansarea unei misiuni extraterestre. Keir Dullea şi Gary Lockwood joacă rolurile astronauţilor trimişi în misiune, iar lui Douglas Rain i se împrumută vocea pentru calculatorul de bord HAL 9000 al navei spaţiale cu care cei doi pleacă în spaţiu.
Filmul este adesea descris ca fiind „epic“, atât pentru durata, cât şi pentru tema abordată cu aspecte din epoca clasică a filmului. A primit patru nominalizări la Premiile Oscar şi a câştigat unul pentru efectele vizuale. În 1991 a fost catalogat dre