Prin debarcarea preşedintelui CEC, Radu Graţian Ghețea, înainte de expirarea mandatului, guvernul riscă o plată compensatorie care poate fi foarte consistentă și poate atrage sancţiuni din partea Curţii de Conturi. Oficialii guvernamentali care acuză intervenţia preşedintelui pentru menţinerea lui Gheţea în funcţie ştiu acest lucru, după cum ştiu şi că telefonul dat de Traian Băsescu a fost dat la o lună după ce fiica sa, Ioana Băsescu, a obţinut un credit CEC, aprobat de altfel chiar de reprezentanții PNL și PSD în conducerea băncii.
Despre demiterea lui Radu Grațian Ghețea din funcția de președinte al CEC au apărut zvonuri pe piața bancară și cea politică de două ori în acest an. Pentru a treia oară însă, posibila demitere a președintelui CEC este pusă în ecuație cu un recent credit acordat de instituția pe care o conduce fiicei președintelui României, Ioana Băsescu. Intervenția telefonică a președintelui Băsescu pentru menţinerea lui Ghețea în funcţie până la expirarea mandatului a survenit la o lună după aprobarea creditului de un milion de euro.
Trebuie precizat că un credit ipotecar, pe persoană fizică, de valoarea celui luat de Ioana Băsescu pentru cumpărarea a 300 de hectare de teren agricol, de un milion de euro, nu poate fi acordat pur și simplu prin aprobarea unui dosar de credit în urma unei analize bancare. Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu şi-a luat teren agricol cu un credit de 4,8 milioane de lei de la banca de stat CEC pe o perioadă de 30 de ani. Valoarea maximă a unui credit acordat de CEC pe baza normelor proprii, este de 2,8 milioane de lei. În baza politicii de risc a CEC, cu care a fost notificată și BNR, această limită poate fi depășită, în condițiile în care există garanții și venituri suficiente pentru acest lucru. De asemenea, în anumite condiții, chiar și limita superioară stabilită prin politica int