O treime din muncitorii români şi bulgari care ajung în Germania nu au niciun fel de pregătire profesională şi au cunoştinţe reduse de limba germană, a declarat directorul Agenţiei Federală pentru Muncă, Heinrich Alt, într-un interviu publicat, joi, de cotidianul Rheinische Post.
"În acest an ne aşteptăm să vină în Germania 70.000 de români şi bulgari. Mulţi au o calificare bună, totuşi o treime din emigranţii din România şi Bulgaria nu au niciun fel de pregătire profesională şi au cunoştinţe de limba germană greu de valorificat. Prin urmare, este dificil pentru ei să-şi găsească un loc de muncă", a precizat Heinrich Alt.
Directorul Agenţiei Federale pentru Muncă (BA) a mai spus că numărul cetăţenilor din aceste ţări care beneficiază de Hartz-IV (ajutoare sociale şi de şomaj) este în creştere. "Faţă de 2007, numărul românilor care primesc ajutor în cadrul Hartz-IV s-a dublat, ajungând la 14.700. În aceaşi perioadă, numărul bulgarilor a crescut de patru ori, la 15.300. De asemenea, se observă că în regiunile cu un şomaj ridicat sunt mulţi bulgari şi români fără un loc de muncă. Astfel, nivelul şomerilor bulgari se ridică la 7% în München, la 32% în Duisburg", a precizat Alt.
Întrebat ce impact va avea ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, directorul Agenţiei a precizat că există multe ramuri în industria Germaniei unde este nevoie de forţă de muncă.
Potrivit estimărilor Institutului de Cercetare IAB, între 100.000 şi 180.000 de emigranţi din Bulgaria şi România îşi vor căuta un loc de muncă în Germania, anul viitor. "Trebuie să ne asigurăm că imigranţii vor putea să stea pe propriile picioare, printr-o bună integrare pe piaţa muncii", a mai spus Heinrich Alt.
Acesta a mai explicat că BA caută colaboratori care să ştie română şi bulgară pentru a-i ajuta pe emigranţi î