Guvernul pregăteşte înăsprirea draconică a condiţiilor în care pot fi vândute terenurile agricole, prevăzând, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, dreptul de preempţiune al statului, dar şi al tuturor persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care fac agricultură în localitate, precum şi obligaţia cumpărătorului de a dovedi, spre exemplu, că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel putin 5 ani. Totodată, se desfiinţează Agenţia Domeniilor Statului şi se înfiinţează Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care trece în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului.
Terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României pot fi înstrăinate prin vânzare-cumparare doar cu avizul Ministerului Apărării Naţionale.
Terenurile agricole situate în extravilan, pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător, pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoana pentru a putea cumpăra teren agricol situat în extravilan (o singura condiţie este suficientă) sunt următoarele: să facă dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice ale ordonanţei de urgenţă; să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la ordonanţa de urgenţă; să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, potrivit normelor metodologice .
Dreptul de de preempţiune îl au coproprietarii persoane fizice, arendaşii, vecinii persoane fizice, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-ter