Peste o mie de persoane au participat duminica, in Bucuresti, la un mars pentru reinstaurarea monarhiei si alte cateva mii au profitat de Ziua Portilor deschise la Palatul Elisabeta pentru a-i ura "La multi ani!" regelui Mihai. Romanii sunt insa impartiti in doua tabere bine conturate atunci cand se discuta despre acest subiect.
Si nu doar istoricii sau politicienii se contrazic, interpretand (cu argumente mai mult sau mai putin solide) personalitatea regelui Mihai din perspective total opuse, ci si sociologii.
In timp ce Vintila Mihailescu il considera pe regele Mihai "inteleptul satului" si solutia salvatoare pentru Romania, Alfred Bulai apreciaza ca acesta este o figura istorica "trista" care ii fascineaza pe tineri datorita PR-ului facut de Casa Regala.
Omul bun si batran si la care te duci cu reverenta
Sociologul Vintila Mihailescu a explicat intr-o emisiune de televiziune cum a fost perceput regele Mihai de romani dupa caderea comunismului.
"Daca pentru o parte a populatiei, la inceputul anilor '90, intruchipa figura unui posibil salvator, pentru altii era figura unui pericol, al unui risc. Asta era imaginea care a continuat o vreme", a explicat Vintila Mihailescu intr-o emisiune la Digi24.
Acesta considera ca, in prezent, "solutia pentru Romania e monarhia si in speta regele Mihai ca posibila solutie, salvare pentru Romania".
Vintila Mihailescu este de parere ca regele Mihai a intrat in viata societatii ca "personaj carismatic".
"Cred ca la ora actuala e un fel de imagine a inteleptului satului. Omul bun si batran si la care te duci cu reverenta, cu dragoste filiala, cu respect. Dar cred ca metafora cea mai buna e omul bun si batran al satului, actualmente al tarii", a afirmat sociologul.
Mars regal in Bucuresti - sute de oameni cer intoarcerea regelui (Vi