Serafim Duicu a adus în lumea contemporană biografia celor trei mari personalităţi care au marcat istoria Ardealului: Gheorghe Şincai, Samuil Micu şi Petru Maior.
Renumitul scriitor a spart „canoanele” istoriografiei literare, printr-o premieră tipic românească: analiza totală a operei lui Samuil Micu, considerată premieră absolută în istoriografia literară. A reuşit să pună într-o lumină diferită iluminismul transilvănean. „Pe urmele lui Gheorghe Şincai” este prima monografie, premieră în istoriografia românească, la care Serafim Duicu a muncit pe brânci vreme de cinci ani. Alţi trei ani din viaţă s-a aplecat asupra analizei literare a operei lui Samuil Micu, la fel considerată de specialişti unicat în istoriografia autohtonă, după care urmatorii patru ani i-a consacrat lui Petru Maior.
"Ardeleanul" născut la Tismana a pus bazele Fundaţiei Şcolii Ardelene
Serafim Duicu s-a născut în judeţul Gorj, în anul 1938 şi a ales să păşească pe tărâmul literelor şi al istoriei. În anul 1992 a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii, in regimul Văcăroiu, iar din 1994 vreme de doi ani a fost directorul Teatrului National din Tîrgu-Mureş. A intrat în nefiinţă în 1996 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Recea.
Personalitatea lui Serafim Duicu a marcat viaţa culturală a transilvănenilor şi a lăsat în urmă sute de lucrări şi volume care l-au aliniat marilor scriitori. A fondat Societatea Culturală şi Fundaţia Şcoala Ardeleană şi a pus pe picioare Societatea Culturală Alexandru Papiu Ilarian. A colaborat cu prestigioase periodice româneşti Tribuna, Cronica, Convorbiri Literare, România Literară. Cu volumul său „Dicţionar de personaje dramatice” primeşte premiul Asociaţiei Scriitorilor Români din Tîrgu-Mureş.
Numele renumitului om de cultură a fost dat „Festivalului -concurs de poezie şi eseu pentru elevi şi studenţi Ser