Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi-a descărcat tolba cu documente în clădirea Muzeului Unirii. La expoziţia organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi au participat peste 80 de persoane. Printre aceştia s-au numărat foarte mulţi studenţi, dar şi cercetători din domeniu, cadre didactice sau simpli curioşi care au auzit de manifestarea pregătită ieşenilor de CNSAS. „Vedeta“ expoziţiei a fost organigrama Inspectoratului Judeţean Iaşi al Ministerului de Interne, document ce datează din anul 1984.
„Este foarte greu să rezumi întreaga istorie a Securităţii într-o singură expoziţie. Vorbim despre o arhivă imensă. Cei 24 km liniari de arhivă trebuie analizaţi cu mare atenţie pentru că Securitatea era intruzivă. Aceasta pătrundea brutal în vieţile oamenilor. Legea acordă un acces extins la dosare care trebuie folosit de petenţi, cercetători, studenţi pentru o recunostituire cât mai fidelă a realităţii cotidiene din acea perioadă“, a declarat celor prezenţi în sală Adrian Cioflâncă, membru în Colegiul CNSAS şi cercetător în cadrul Institutului de Istorie A.D. Xenopol Iaşi.
Andi Mihalache, cercetător la institutul amintit, a subliniat importanţa celor omişi din dosare, a persoanelor care au rezistat presiunilor exercitate din partea Securităţii. „Poate că cineva, un personaj colectiv, va lipsi mereu din arhivele CNSAS şi nu e neapărat un neajuns, pentru că el nu se vrea ştiut: este vorba de românii care, chemaţi „acolo“, au refuzat să toarne, şi aceasta nu din anticomunism sau pentru că aveau multă carte, ci pentru că în cei şapte ani de acasă avuseseră timp să afle că aşa ceva nu se face. Numeroasele dezvăluiri pe care CNSAS ni le adună acum în teancuri tot mai înalte de cărţi formează un fel de monument indirect în cinstea acestui Mare Anonim“, a precizat istoricul ieşean.
Fostul deca