Vicepreşedintele Academiei Române a fost unul dintre oaspeţii de seamă care au participat, joi, la evenimentele organizate de Consiliul Judeţean Tulcea în sala Teatrului Jean Bart, cu ocazia zilei de 14 Noiembrie.
Alături de domnia sa, au discutat, despre importanţa acestei zile pentru dobrogeni, dar şi pentru românii de pretutindeni, Adina Renţea, director în cadrul Muzeului Naţional Cotroceni şi profesorii universitari Mariana Păvăloiu, de la Academia Navală Constanţa şi Valentin Ciorbea, de la Universitatea Ovidius din Constanţa.
Au mai vorbit despre 14 noiembrie preşedintele Consiliul Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, Prea Sfinţia Sa, Visarion Bălţat, Episcopul Tulcii, prefectul judeţului, Lucian Simion.
Academicianul Dan Berindei a discutat, pe scena Teatrului Jean Bart, despre succesul Dobrogei de-a lungul anilor şi despre ce a însemnat integrarea Dobrogei.
Despre acelaşi subiect, regiunea Dobrogea, a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a trecut în revistă şi principalele investiţii care ar urma să pună în valoare acest „model de multiculturalitate“ din judeţele Tulcea şi Constanţa.
În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a discutat despre România de atunci (de la momentul 1878, când Dobrogea devenea, administrativ, parte din România) şi momentul actual (anul 2013).
„România a adoptat măsuri legislative, administrative, judecătoreşti, sociale şi culturale pentru ca dobrogenii să nu fie diferiţi cu nimic de ceilalţi români. Astăzi suntem din nou în pragul luării unor decizii naţionale fundamentale pentru viitorul Dobrogei şi al României în totalitatea sa. Pământul dintre Dunăre şi Mare a atras după 1878 români care au venit din colţurile ţării pentru a trăi mai bine. Astăzi,