Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat luni ca Romania nu va intra in Spatiul Schengen, anul viitor. Aceasta declaratie marcheaza campania electorala pe care a inceput-o Barroso, in numele PPE, pentru alegerile euro-parlamentare de anul viitor. Unii ar putea considera ca este vorba de o simpla schimbare de pozitie, in conditiile in care presedintele Comisiei anuntase, si recent, in septembrie, ca Romania indeplineste toate criteriile pentru a fi acceptata in Schengen.
Aceasta declaratie arata, de fapt, ca va exista o corelare a campaniilor electorale din Romania cu cele din tarile membre UE, pentru alegerile de anul viitor. Deoarece in Romania partidele la putere nu fac parte din PPE, Romania – ca tara – nu trebuie, in conceptia lor sa primeasca premii, sub forma unor decizii favorabile, care eventual, sa ajute PSD si PNL in alegerile pentru parlamentul European sau pentru alegerile prezidentiale. De aceea, cetatenii tarii noastre vor trebui sa plateasca inca o data pentru ca nu au votat “cum trebuie” anul trecut. Sa fim seriosi, povestea Schengen nu are nicio legatura cu criteriile tehnice, cu statul de drept, cu democratia, cu drepturile omului. Este o decizie care tine de interese politice din unele state europene, inclusiv de interesele lor in tara noastra.
Sa recunoastem, problema romilor, in conditiile crizei din tarile europene, in conditiile cresterii fortelor de extrema dreapta in Europa, ar fi necesitat o solutie unitara, la nivelul continentului. In loc sa se accepte, asa cum am propus in urma cu mai multi ani, crearea unei Agentii europene pentru romi, care sa finanteze proiecte europene in zone de educatie, sanatate, locuri de munca, locuinte, proiecte pe care sa le monitorizeze drastic, tarile europene “ se harjonesc” cu grupuri de romi pe care le muta dintr-un parc in altul, dintr-o tara sudica in alta nordica, d