Vezi
WWF-Romania lanseaza campania nationala „Raurile de munte: ultima sansa”, urmand modelul campaniei din 2011, „Salvati padurile virgine”, cand peste 100.000 de romani au contribuit la modificarea legislatiei, in favoarea padurilor virgine. WWF isi propune ca, alaturi de sustinatorii campaniei, sa obtina protectia legala pentru cele mai valoroase rauri de munte din Romania, amenintate in prezent de peste 500 de proiecte de microhidrocentrale, aflate in diferite stadii de avizare, construire sau functionare.
Nucleul campaniei este o petitie disponibila pe website-ul www.raurileromaniei.ro, adresata Ministrului Padurilor, Apelor si Pisciculturii Lucia Varga. Campania WWF ridica probleme precum: neglijarea biodiversitatii prin amplasarea microhidrocentralelor pe rauri cu o valoare ecologica ridicata, ignorarea riscurilor si a impactului cumulativ, construirea acestora fara o planificare corespunzatoare, precum si neglijarea impactului economic si social. Trustul de presa eMaramures sustine acest demers si este partener media al campaniei.
„Campania noastra pentru salvarea raurilor de munte nu are scopul de a opri dezvoltarea economica, dimpotriva, urmareste sa obtina implementarea unei viziuni economice pe termen lung, pentru cetateni si pentru natura. Intr-o realitate noua, in care importanta apei devine din ce in ce mai evidenta la nivel global, garantarea accesului la apa al cetatenilor si protejarea surselor de apa vor fi cruciale pentru asigurarea confortului de viata, dar si a perspectivelor de dezvoltare. Sustinem energiile regenerabile, insa doar in contextul in care constructia si functionarea acestora nu cauzeaza pagube iremediabile in natura , cu efecte negative pentru comunitatile locale, pentru natura si pentru tara. Experienta ne arata ca dezvoltarea haotica de pana acum a MHC-urilor a creat prejudicii mari in cele mai mul