Un exemplar de nisetru, specie de sturion care trăieşte doar în Dunăre ori în Marea Neagră, a fost pescuit joi în premieră în lacul de acumulare de pe râul Bistriţa din municipiul Bacău.
„Pare o poveste pescărească, dar nu este. Nu mi-a venit să-mi cred ochilor ştiind că această specie trăieşte la noi în ţară doar în Dunăre şi mare. L-am scos la mal şi nu puteam să-mi revin de emoţie. Avea aproape 1,5 kg şi peste 70 cm lungime. Pescuiesc de la 5 ani, am prins aproape toate speciile de peşti, dar sturioni niciodată. Este cel mai frumos şi inedit trofeu cucerit în cei peste 30 de ani de când sunt pescar”, a declarat, pentru Agerpres, pescarul Nelu Ţivlea.
Faptul a fost confirmat de un inspector de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură. „Nisetrul prins în lacul Bacău este, într-adevăr, un fapt nemaiîntâlnit, ştiut fiind că această specie este peşte marin migrator, se reproduce în fluvii, unde se deplasează primăvara, în martie-mai, iar în Dunăre urcă până dincolo de Porţile de Fier. Puii de nisetru vieţuiesc în Dunăre până în iunie-iulie, coborând, apoi, în mare, unde rămân în faţa gurilor fluviului până ce ating vârsta de 2-3 ani. După această perioadă se retrag la adâncime”, a spus inspectorul Nicolae Vega.
Pescarul băcăuan a eliberat nisetrul înapoi în lac, deoarece această specie este ocrotită prin lege. În schimb, el a reuşit apoi să prindă în undiţă, în acelaşi loc, o plătică de peste două kilograme, un exemplar de asemenea deosebit ca mărime pentru râul Bistriţa.