În fiecare an, data de 15 noiembrie marchează, pentru credincioșii de rit ortodox, intrarea în postul Crăciunului. Acesta durează 40 de zile și reprezintă o perioadă în care mirenii trebuie să se abțină de la cele plăcute lor, pentru a fi mai plăcuți... Lui Dumnezeu. Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, în ajunul naşterii Domnului. În cele 40 de zile de post, credincioșii trebuie să se roage mai mult decât de obicei și să răspundă provocării de a se abține de la lucrurile care le satisfac simțurile: mâncarea bună și plăcerile trupești. Totuși, Postul Crăciunului este unul mai blând, fiind numeroase zilele cu dezlegare la pește.
“Acest post este unul al bucuriei. Biserica dezleagă pe credincioși și le permite să consume pește, sâmbetele și duminicile pe toată perioada postului. Se mai poate consuma pește în zilele de marți și joi, când în calendar sunt trecuți sfinți cu cruce neagră. ” a spus Părintele Benedict Georgescu.
Postul Crăciunului ne aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Legea Decalogului - Cele 10 porunci, scrisă de Dumnezeu pe table de piatră.
“Această perioadă de 40 de zile de post simbolizează pregătirea poporului evreu pentru primirea lui Mesia. De aceea și noi credincioșii ne pregătim sufletește ca să primit praznicul nașterii Domnului.” a afirmat Părintele Benedict Georgescu.
Postul Crăciunului stă sub semnul şezătorilor, al pregătirilor pentru iarnă şi al purificării sufletului pentru primirea Naşterii Mântuitorului. În fiecare an, data de 15 noiembrie marchează, pentru credincioșii de rit ortodox, intrarea în postul Crăciunului. Acesta durează 40 de zile și reprezintă o perioadă în care mirenii trebuie să se abțină de la cele plăcute lor, pentru a fi mai plăcuți...