Cele peste 200 de lucrări realizate de elevi, înscrise în expoziţia „O şansă Dunării albastre”, au ajuns în Slovacia, după ce au fost vernisate în România, Bulgaria, Ungaria şi Croaţia. Proiectul a fost iniţiat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în anul 2000, în parteneriat cu Liceul de Artă „George Georgescu” Tulcea, iar lucrările sunt realizate de elevii şcolilor dunărene.
„După organizarea vernisajului la Tulcea în luna iunie 2013, o selecţie a celor mai reuşite lucrări a călătorit în Bulgaria – Parcul Natural Persina şi Parcul Natural Rusenski Lom, în luna iulie, în Ungaria – Parcul Naţional Duna Ipoly, iar în august expoziţia a ajuns în Croaţia – Parcul Natural Kopacki Rit. Acum expoziţia se află în Slovacia, la Bratislava. Un moment special al inaugurării expoziţiei a fost reprezentat de oferirea premiilor câştigătorilor din Slovacia. Prin intermediul găzduirii expoziţiei de afişe de către partenerii proiectului Danubeparks se doreşte conştientizarea şi menţinerea interesului opiniei publice internaţionale, şi în special al tinerei generaţii, asupra necesităţii conservării ecosistemelor naturale. Mesajul artistic devine astfel un instrument în încercarea de atragere şi implicare a publicului internaţional în conservarea şi protecţia fluviului Dunărea şi implicit a Deltei Dunării”, precizează ARBDD.
Competiţia a fost lansată în România, mai întâi la nivel naţional, iar începând cu anul 2010 a fost extinsă la nivel internaţional, expoziţia devenind itinerantă. Anul acesta, la cea de-a XIV-a ediţie au fost înscrise liceele de artă din România, Bulgaria, Slovacia şi Austria. Manifestarea îşi propune să prezinte problemele de mediu legate de Dunăre dintr-o perspectivă artistică ce exprimă viziunea unor tineri elevi de la liceele de artă din mai multe ţări dunărene, în ideea creşterii conştientizării publicului, actorilor locali şi a