Numărul comunelor sălăjene rămase fără medici de familie a crescut la cinci, după ce, în urmă cu câteva zile, medicul din Fildu de Jos a decedat, a anunţat vineri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.
Pentru a putea beneficia de servicii medicale, locuitorii din cele 17 sate aparţinătoare comunelor Benesat, Coşeiu, Lozna, Treznea şi Fildu de Jos au fost arondaţi specialiştilor din comunele învecinate. „Urmează să vedem sub ce formă se poate încheia cu un alt medic, un alt contract la Fildu de Jos. Din păcate, Treznea are o populaţie mică, aşa că nu prea sunt şanse să găsim un medic, nu de alta, dar activitatea pe care o va depune nu-i va permite să trăiească decent. În ceea ce priveşte celelalte comune, ne mai străduim”, a precizat Marincaş. Potrivit spuselor sale, tot mai multe sunt cazurile în care medicii de familie renunţă la cabinetele lor din mediul rural, fie pentru a că şi-au luat recent specializarea, fie pentru a urma rezidenţiatul.
Şefa DSP Sălaj susţine că alte şase comune, respectiv în Bălan, Ip, Sîg, Surduc, Valcău de Jos şi Almaşu, dar şi în oraşele Şimleu Silvaniei şi Jibou se confruntă cu problema deficitului de medici de familie, în fiecare dintre acestea fiind nevoie de câte un doctor.
Sporuri pentru medicii de la ţară
Pentru a stimula medicii de familie, Ordinul nr. 163/93 din 2008 prevede că, în funcţie de anumite condiţii în care îşi desfăşoară activitatea – accesibilitatea pe drumul rutier, distanţă faţă de unităţi de urgenţă, modul de asigurare a apei, a încălzirii – medicii pot primi punctaje în baza cărora beneficiază de sporuri pentru categoriile defavorizate. În Sălaj, într-o astfel de situaţie se află 63 de cabinete medicale cărora li se acordă sporuri de muncă în condiţii critice. Potrivit Ligiei Marincaş, 49 dintre acestea primesc spo