An de an, pe 15 noiembrie, credinciosii de rit ortodox intra in postul Craciunului, o perioada in care cei mai multi incearca sa se abtina de la cele placute lor, pentru a fi mai placuti Lui Dumnezeu.
Astfel, in cele 40 de zile de post, credinciosii trebuie sa se roage mai mult decat de obicei si sa raspunda provocarii de a se abtine de la lucruri care le satisfac simturile: mancarea buna si placerile trupesti.
Pentru a afla mai multe despre ceea ce se cuvine si ce nu sa facem in zilele de dinaintea Craciunului, sarbatoarea inchinata nasterii Domnului, Ziare.com a stat de vorba cu unul dintre reprezentantii Bisericii, care a subliniat, in primul rand, ca postul nu trebuie privit ca o dieta.
"Alimentatia este doar primul pas. La ea se adauga parerea de rau pentru cele rele savarsite, de aceea exista recomandarea ca crestinii sa se spovedeasca, apoi unim postul cu rugaciunea, adica incercam sa iesim putin din lumea materiala si sa ne indreptam mai mult spre lumea spirituala", a declarat Parintele Eugen Tanasescu, de la Biserica "Sfintii Ingeri" din Constanta, director al Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.
Totodata, preotul a explicat ca exista si persoane care au dezlegare de la restrictiile alimentare, cum ar fi batranii sau persoanele bolnave. Totusi, daca vrem sa facem o pomana cu niste oameni sarmani, este pacat sa le oferim mancare de dulce in post. "Postul lupta contra placerii. Dand o mancare de dulce aproapelui, s-ar putea sa-i starnim placerea de a manca", a explicat preotul.
Ispitele trupesti se combat cu paine si apa
Preotul a explicat ca daca mancam mai putina mancare buna, sansele sa cadem in ispite trupesti sunt mult mai mici. "E ca si la antrenamentele sportivilor. Un sportiv care isi propune o anumita performanta, isi calculeaza foarte bine caloriile pe care