Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a făcut publice vineri rezultatele simulărilor pentru examenele naţionale, care arată că nici în acest an şcolar nu vor fi prea mulţi absolvenţi care să le treacă cu brio. La bacalaureat, cele mai multe probleme par să le aibă liceenii de la unităţile de învăţământ cu profil tehnologic. Doar 2% dintre aceştia au reuşit să obţină note de trecere. Nici la gimnaziu nu sunt note mai bune, procentul de promovabilitate fiind sub 50%.
Simulările pentru examenele naţionale au avut loc săptămâna trecută. Nu mai puţin de 12.000 de elevi au fost testaţi în vedere cunoaşterii nivelului de pregătire pe care îl au în acest moment. Surprize au apărut încă de la clasa a VIII-a. Din cei 6.004 elevi înscrişi la limba şi literatura română, 566 nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat din sală pentru tentativă de fraudă. Nici la rezultate nu au excelat, doar 3.397 au luat note peste 5. La matematică a fost şi mai dezastruos. Numai 1.816 elevi au reuşit să treacă proba. Procentul de promovabilitate pe cele două probe este de 48,5%.
Promovabilitatea
pe filiere
La liceu, din cei 5.799 de elevi înscrişi, 1.166 nu s-au mai prezentat să susţină evaluarea, iar alţi trei elevi au preferat să simuleze copiatul decât testarea reală a nivelului de pregătire. Procentul general de promovabilitate este îngrijorător. Doar 21% din liceeni ar reuşi să promoveze în acest moment sesiunea de bacalaureat. Rezultatele simulărilor arată că cei mai mulţi, 76% din cei care au fost respinşi, au picat doar la o singură probă cu note sub 5. Doar 2% nu ar trece sesiunea pentru că nu au media 6. Pe filiere însă, rezulatele arată că la liceele teoretice ar fi cei mai mulţi promovaţi, 37,11%, la liceele vocaţionale ar promova 24,28% dintre elevi, în timp ce la liceele tehnologice doar 2% dintre elevi ar putea obţine diploma de bacalaureat. @N