Codul etic al Consiliului Național al Audiovizualului a tulburat apele. După lungi discuții purtate pe marginea mai multor variante de coduri (noi am numărat cinci), ședințe aprinse în care membrii CNA și-au adus acuze și critici unii altora, ziua de ieri de la CNA s-a încheiat cu un document lăsat “în coadă de pește”.
Şedinţa de ieri a avut un final demn de teatrul absurdului
În mod paradoxal, codul etic a picat la votul final, deși fiecare dintre cele opt articole ale documentului propus de Laura Georgescu, președintele CNA, au fost aprobate prin votul majorității (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Răsvan Popescu). Cel care a dus la acest rezultat neașteptat a fost Viorel Vasile Buda, vicepreședintele Consiliului, care a dezechilibrat votul final pe întregul proiect.
Deși a votat pentru fiecare dintre cele opt puncte ale codului, în final, vicepreședintele nu și-a mai dat votul pentru întregul document.
“Frunză verde matostat, codul etic s-a votat”, a strigat ironic Florin Gabrea, unul dintre membrii CNA, în finalul ședinței de ieri, după votul pe articole. Înainte de asta, Valentin Jucan, un alt membru al Consiliului, i-a spus Laurei Georgescu: “Vreau să vă felicit pentru adoptarea unui Cod etic emasculat, să spuneţi la Bruxelles că a fost adoptat cu şase voturi din care două sunt ale unor membri incompatibili“.
Paginademedia.ro vă prezintă în continuare mai multe detalii de la discuțiile aprinse din CNA pe marginea codului etic.
De unde a apărut ideea codului și care este miza lui?
În ultimele săptămâni, în mai multe ședințe ale CNA s-a vorbit despre necesitatea adoptării unui Cod etic al membrilor instituției.
Laura Georgescu, președintele Consiliului, a spus că adoptarea unui astfel de “Cod de conduită”, va oferi “o formă de autocontrol, care nu îți permite să a