Potrivit BBC, din cauza creşterii preţului cărnii, oamenii vor fi nevoiţi să îşi schimbe regimul alimentar în următorii 20 de ani.
Aceasta nu ar fi nimic, ideea este ce anume va intra în acest nou regim alimentar. Respectiv, carnea ar putea fi înlocuită cu aşa-numita carnea de sinteză şi cu... insecte!
Specii pentru om
Specialiştii vorbesc despre soluţia „win-win” – insectele, consumate deja pe scară largă în Asia şi Africa, care are acelaşi aport nutriţional ca şi carnea, respectiv sunt o mare sursă de proteine. În plus, creşterea insectelor costă mai puţin: consumă mai puţină apă decât mamiferele, iar amprenta lor carbon este nulă. În plus, există cam 400 de specii comestibile pentru om, după cum arată BBC.
Astfel, insectele ar putea face parte din compoziţia hamburgerilor sau cârnaţilor, iar spre exemplu guvernul olandez a investit deja un milion de euro în cercetarea regimurilor pe bază de insecte. Oamenii de ştiinţă olandezi au produs deja cu succes carne în vitro şi speră să realizeze primul burger artificial. Ideea cărnii în vitro le aparţine specialiştilor de la NASA, pentru hrana astronauţilor în spaţiu.
Un studiu realizat de Universitatea Oxford arată că, prin crearea cărnii de sinteză s-ar reduce semnificativ cantitatea de gaze cu efect de seră. Comunitatea ştiinţifică este preocupată în prezent de aspectul pe care îl va avea carnea viitorului.