Nu ştiu dacă ar exista o mai potrivită descriere a dirijorului venezuelean Gustavo Dudamel, despre care nu cred că se ştiu prea multe în România, dar care este o veritabilă vedetă a muzicii clasice la nivel global.
La 32 ani, Gustavo Dudamel a realizat ceea ce alţii nu reuşesc nici măcar într-o viaţă: este directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles, honorary conductor al Orchestrei Simfonice din Goteborg şi dirijează regulat cele mai mari orchestre ale lumii. În 2013, cea mai prestigioasă revistă americană despre muzică „Musical America” l-a numit „muzicianul anului 2013”. Are deja un premiu Grammy în palmares şi o colecţie cu numeroase discuri ce-i poartă semnătura, discuri apărute la una dintre cele mai importante case: Deutsche Grammophon.
Dar acestea nu spun totul despre Gustavo Dudamel: pentru că numai audiţia unui concert sau a unui disc al său relevă adevărata esenţă a personalităţii sale – pasiune, tinereţe, avânt, profesionalism şi o abordare mereu proaspătă a muzicii. Gustavo Dudamel s-a lansat în ţara sa natală, Venezuela, în cadrul proiectul El Sistema şi ca dirijor al Orchestrei de tineret Simon Bolivar a Venezuelei. Pentru cei care nu ştiu, El Sistema este un proiect educaţional care se adresează copiilor defavorizaţi din Venezuela, proiect ce-şi propune să le ofere o alternativă viabilă de viaţă prin învăţarea muzicii clasice, respectiv a unui instrument. Nu puţini sunt tinerii care au abandonat o viaţă plină de droguri şi bătăi de stradă în favoarea unei existenţe într-o orchestră, graţie acestui proiect absolut lăudabil. Cea mai importantă orchestră care reprezintă El Sistema este Orchestra Simon Bolivar, la pupitrul căreia s-a lansat Gustavo Dudamel şi cu care şi în prezent el colindă întreaga lume, în turnee ţinute cu casa închisă.
Cel mai nou disc semnat Gustavo Dudamel
Iată aşadar un fenomen: un venezule