USL insistă ca revizuirea Legii fundamentale să aibă loc simultan cu alegerile prezidenţiale, dar preşedintele ales în 2014 va avea atribuţiile din actuala Constituţie. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Indiferent dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei are loc în primul tur sau al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, noul preşedinte va avea atribuţiile trecute în Constituţia valabilă la ora actuală. Tema modificării Constituţiei a fost repusă pe tapet de decizia CCR de a admite coborârea de la 50% la 30% a prezenţei necesare pentru validarea referendumului. Va fi însă numai un subiect de campanie, modificările legate de mandatul prezidenţial urmând să intre în vigoare abia din 2019.
"Noua Constituţie se aplică Preşedintelui ales în temeiul noii Constituţii, adică şefului de stat ales în 2019", a afirmat specialistul în drept constituţional Ioan Stanomir, pentru EVZ. Acesta se va întâmpla pentru că, la momentul în care se organizează alegerile prezidenţiale din 2014, noua Constituţie nu este încă în vigoare, şi nu se poate aplica retroactiv.
În acest context, insistenţa cu care USL cere organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile prezidenţiale din 2014 are la bază doar o motivaţie electorală, fiecare dintre cele două partide sperând să-şi mobilizeze mai bine alegătorii.
PNL vrea referendum în turul al doilea
În ceea ce îi priveşte pe liberali, dacă joi susţineau că referendumul privind revizuirea Constituţiei trebuie organizat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, ieri purtătorul de cuvânt al PNL Cristina Pocora, a declarat pentru EVZ că nu se exclude nici varianta organizării referendumului simultan cu turul I. "Am exprimat această posibilitate a organizării referendumului în turul II, luând în considerare că preşedintele Traian Băsescu foloseşte tot felul de tertipuri pentru a întârzia pro