Înfuleci mâncarea sau îţi ia o veşnicie până termini ce ai în farfurie? Comportamentul afişat atunci când ne aşezăm la masă oferă informaţii esenţiale despre personalitate. Drept dovadă, astfel de indicii sunt folosite astăzi şi la evaluarea persoanelor care deţin funcţii de decizie în companii de top
Psihologul Juliet A. Boghossian, expert în comportament alimentar, a cercetat timp de 20 de ani legătura dintre ceea ce facem atunci când ne aflăm la masă şi anumite trăsături definitorii pentru diferite tipuri de personalitate. Iar concluziile la care a ajuns sunt folosite inclusiv în evaluările managerilor din companii de top.
„Nu prea putem să trişăm în privinţa comportamentului pe care îl avem la masă. Chiar dacă încercăm să ne controlăm, instinctele vor ieşi la suprafaţă, mai devreme sau mai târziu, iar adevărata personalitate va fi dezvăluită. Poate părea o aborare simplistă, dar este incredibil câte lucuri dezvăluie aceste mici detalii, care ţin de comportamentul instinctual, despre felul nostru de a fi“, consideră Boghossian.
Mănânci încet
Persoanele care savurează fiecare înghiţitură şi se ridică ultimele de la masă dau dovadă de încăpăţânare, iubesc rutina şi se simt confortabil numai în mediile familiare. De regulă, acest comportament indică o anumită doză de egoism, pentru că aceste persoane obişnuiesc să-şi vadă mereu propriile interese, înainte de a se gândi la binele celorlalţi.
Înfuleci mâncarea
Mâncatul contra cronometru dovedeşte lipsă de abilitate în stabilirea priorităţilor. Spre deosebire de cei care se ridică ultimii de la masă, persoanele care termină ce au în farfurie în timp record au obiceiul să se pună pe ultimul plan. Pe de altă parte, pot fi consideraţi adevăraţi „cai de povară“, în sensul în care se achită conştiincios de fiecare sarcină trasată de un factor de decizie.
Mănânci din mai mult