Pentru început Adunarea Populară a Găgăuziei a exprimat vot de neîncredere Comitetului Executiv de la Comrat, condus de Mihail Formuzal. Decizia a fost susţinută de 25 din 30 de deputaţi locali prezenţi la şedinţă. Ulterior, a fost votată şi moţiunea de cenzură împotriva başcanului, iniţiată de democratul Ivan Burgudji. Moţiunea a fost susţinută de 19 deputaţi din cei 20 care s-au prezentat la urnele de vot. Deputaţii şi-au argumentat decizia acuzându-l pe Formuzal că ar fi ignorat mai multe decizii ale Adunării Populare şi ar fi gestionat inadecvat ajutoarele umanitare venite din Rusia.
Întrucât başcanul Găgăuziei este ales prin vot direct, cetăţenii urmează să decidă la un referendum, care va fi organizat în termen de 30 de zile, dacă Mihail Formuzal va rămâne sau nu în funcţia de başcan. Interimatul funcţiei a fost preluat de şefa departamentului de justiţie a autonomiei Irina Zelenscaia.
Vineri dimineaţă susţinătorii partidului „Găgăuzia Unită” condus de Mihail Formuzal au protestat în faţa Comitetului Executiv al Găgăuziei, acuzându-l pe primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo, liderul PD în regiune şi rivalul lui Formuzal că ar fi „păpuşarul” autonomiei. Concomitent au protestat şi susţinătorii lui Dudoglo care au criticat activitatea lui Mihai Formuzal şi au cerut demisia acestuia.
Situaţia din Găgăuzia a provocat astăzi dezbateri şi în plenul Legislativului de la Chişinău. Deputatul PLDM Piotr Vlah, originar din Găgăuzia, a acuzat PD că ar sta în spatele demiterii başcanului Mihail Formuzal:
„Vreau să rog PD să-şi ia mâinile de pe Găgăuzia. PD vrea să demită în mod ilegal pe başcanul Găgăuziei” a reuşit să spună Piotr Vlah înainte ca preşedintele parlamentului, democratul Igor Corman, să-i închidă microfonul.
Deputaţii comunişti acuzând şi ei democraţii au blocat tribuna parlamentului în semn de p