Muzeul Judeţean Mureş, secţia de Etnografie şi Artă Populară, organizează Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice în Sala Oglinzilor al Palatului Culturii între data de 14 noiembrie, respectiv 16 noiembrie, fiind un prim eveniment de acest gen. În cadrul programului sunt numeroase lansări de carte, vernisaje, expoziţie de fotografie etnografică, dar atenţia ne este uşor distrasă de meritul pe care îi este acordat unei distinse doamne.
„Se acordă din partea Muzeului Judeţean Mureş un simbol al recunoştinţei, pentru întreaga activitate etnografică pe care o realizat-o în peste 30 de ani de activitate, plus că în anii precedenţi a fost alături de noi şi editează, îşi pune în valoare munca pe care făcut-o de la zero, tot în domeniul etnografic, de aceea, ne-am gândit să fie primul pas şi în continuare să mai adăugam acest titlu celor care lucrează în acest domeniu, nu neapărat din muzeu, din judeţul Mureş în principal. Acum este prima data când am dat această dinstincţie, această diplomă, un simbol care marchează contribuţia etnografică”, a explicat Angela Pop, şef de secţie al Muzeului Judeţean Mureş.
Distinsa doamnă Aurelia Diaconescu, a fost decernată pe 14 noiembrie 2013 pentru Meritul Cultural de Etnografie 2013, deşi proaspăt ieşită la pensie, D-na Diaconescu a avut o surpriză, ca după lansarea noi sale cărţi “Furca de tors-unealtă, simbol şi obiect de artă populară”, publicată în cadrul editurii Mega din Cluj-Napoca, să i se ofere o atenţie bine meritată.
„Au considerat colegii mei că am realizat aproape trei decenii, am încercat să-mi fac datoria cu conştinciozitate. Am lăsat în urma mea colecţii din fostul Muzeu de Etnografie şi Artă Populară, pe care le-am luat în etapa în care este acuma clădirea, restaurarea clădirii şi apoi organizarea muzeului. A fost copilul meu, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară” a spus Aurelia Diaconesc