Mii de muncitori din Botoşani stăteau în luna septembrie din anul 1989 şi aşteptau de două ore ca preşedintele ”Epocii de Aur” să sosească cu elicopterul. Era ultima vizită pe care Nicolae Ceauşescu o făcea în Moldova. La trei luni de la cuvântarea din Palatul Administrativ al Prefecturii din Botoşani se va afla în faţa unui pluton de execuţie, pentru 45 de ani de întuneric şi suferinţă.
Îşi începeau munca la şase dimineaţa, în uriaşa zonă industrială de la marginea oraşului. După zece ore de muncă, cei peste 30.000 de muncitori din fabricile botoşănene au fost încolonaţi şi aduşi de oamenii regimului să îşi întâlnească liderul. Nicolae Ceauşescu venea la Botoşani şi totul trebuia sa fie ca la carte. De spectacol şi primire s-a ocupat personal unul dintre admiratorii şefului comunist, Emil Bobu, botoşănean născut la Vârful Câmpului.
Oamenii îşi mai amintesc şi acum că timp de 60 de minute au repetat primirea.
”Au verificat copiii aproape o oră. Să aibă tot ce trebuie, panglici, uniforme curate. Încă o oră am repetat cu ei programul artistic. Cei mai mici dintre ei aveau nevoie să meargă la toaletă şi nu aveam unde să îi ducem. Nu puteam părăsi formaţia. Elevii erau lângă balcon şi trebuiau să cânte şi să fluture flori si steaguri să îi vadă Ceauşescu”, a declarat Elena Nechifor, o fostă profesoară de română la Botoşani care a participat la eveniment.
Muncitorii au repetat şi ei, tot o oră. Purtau şi porteretele celor doi lideri. După două ore de repetiţii, în faţa sediului Prefecturii de astăzi şi încă o oră de aşteptare, a aterizat şi Ceauşescu cu elicopterul. Iar spectacolul propagandistic a început.
Aplauze trucate în timp ce Elena Ceaşescu „fuma” între muncitori
Sub ochiul ager al securiştilor a început şi programul artistic al muncitorilor şi al elevilor. Ropote de aplauze şi urale asurzito