Un raport prezentat recent de Banca Mondială, ONU şi Interpol, demonstrează că în ultimii 10 ani, piraţii somalezi au devenit o corporaţie internaţională influentă.
Potrivit datelor experţilor internaţionali, piraţii somalezi şi colegii lor din zona Cornului Africii, au obţinut în ultimii 7 ani aproximativ 400 de milioane de dolari pe seama finanţării sclaviei, traficului de arme, droguri şi legalizarea acestor bani prin intermediul afacerilor în sfera investiţiilor.
Dar cea mai mare parte a răscumpărării navelor, mărfurilor şi ostaticilor în timpul operaţiunilor piratereşti nu o primesc piraţii somalezi, ci intermediarii din alte ţări. Apoi ei le plătesc executanţilor. Sunt analişti care susţin că banii primiţi din răscumpărări au o altă destinaţie şi alţi destinatari, iar activitatea piraţilor este plătită din alte surse. Cu alte cuvinte, aici poate fi suspectată una din schemele finanţării terorismului internaţional.
Banii ajung la Al-Qaida
Cel puţin, o parte din liderii piraţilor au legături strânse cu celulele locale ale Al-Qaida şi alte organizaţii jihadiste. Expertul în problema Peninsulei Cornului Africii şi continentului african, Mohammed Said, citat de Vocea Rusiei, consideră că 70% din toţi banii rămân la Londra. Restul de 30% sunt trimişi în Dubai, iar de acolo în Somalia, unde ajung doar 10% din suma iniţială. Asta arată că piraţii sau sindicatul pentru care lucrează ei, nu primesc profituri enorme. Banii rămân în Occident în sfera bancară, a securităţii şi asigurării, este de părere Mohammed Said.
O asemenea stare de lucruri permite să se presupună că Golful Aden este o verigă importantă a unui joc geopolitic mare, iar pirateria o operaţie originală de acoperire, prin care se fac tranzacţiile ilegale.
Piraţii primesc informaţii preţioase de la Londra
Nu mai e de m