Deşi sunt considerate, pe nedrept, drept fenomene distructive, care înghit toate corpurile şi formaţiunile cereşti care trec prin faţa lor, găurile negre sunt şi fenomene creatoare: reciclează materia şi energia din spaţiu, iar jeturile lor joacă un rol important în formarea de noi stele în interiorul galaxiilor, subliniază oamenii de ştiinţă.
Potrivit unui studiu, publicat miercuri în revista Nature, citat de Mediafax, jeturile puternice de materie emise de găurile negre sunt alcătuite parţial din atomi grei de fier şi de nichel.
De zeci de ani, astronomii încearcă să dezlege misterul acelor jeturi fine de materie expulzate de găurile negre cu viteze foarte mari şi care alcătuiesc unul dintre fenomenele cu cea mai mare încărcătură energetică din Univers.
Experţii au stabilit deja că aceste jeturi conţin electroni, particule a căror sarcină electrică este negativă. Totuşi, sarcina electrică globală a jeturilor nu este negativă, ceea ce înseamnă că ele trebuie să conţină şi particule încărcate pozitiv pentru a restabili echilibrul.
Astronomii au descoperit recent că acele particule sunt atomi de fier şi de nichel. Fluxurile de atomi au fost descoperite de radiotelescoape (telescopul european XMM Newton şi telescopul australian Compact Array) în emisiile unei găuri negre de mici dimensiuni, denumită 4U1630-47, care se deplasează cu o viteză de ordinul a două treimi din viteza luminii.
Un atom de fier cântăreşte de aproximativ 100.000 de ori mai mult decât un electron, iar acest lucru îl face purtător de energie mult mai mare comparativ cu o particulă uşoară ce călătoreşte cu aceeaşi viteză.
Savanţii cred că sursa acestor atomi este "discul de acreţie" al găurii negre, o centură de gaze fierbinţi care se învârt în jurul găurii.
ARTICOLE POPULARE: TOP 25 AMBALAJE ALIMENTARE care au UCIS p