În opinia lui Cristian Diaconescu, "criteriile politice sunt foarte importante în ceea ce priveşte performanţa României, chiar dacă evaluarea Comisiei (Europene) se referea direct la criteriile tehnice. Iată că o serie de state membre, unele dintre ele foarte relevante în procesul decizional au ales acest mod de a se raporta la decizia privind intrarea României în Schengen. Aceasta este situaţia şi indiferent că ne convine sau nu, nu poate fi evitată. Criteriile politice ţin de stat de drept, ţin de credibilitate. Câtă vreme în România în fiecare zi de la retorică până la gesturi parlamentare sau de altă natură aceste criterii sunt puse în discuţie, după părerea mea speranţele sunt minime ca problemele să fie rezolvate doar prin demersuri politice, în condiţiile în care acestea ar exista".
Întrebat dacă România îndeplineşte criteriile politice pentru intrarea în Schengen, consilierul prezidenţial a răspuns: "Cele politice, în mod evident, nu. Simpla lectură a Mecanismului de Verificare pe stat de drept, pe justiţie, pe corupţie, pe reforma sistemului administrativ arată acest lucru. Sigur, ne putem îmbufna, putem da vina pe curente extremiste, pe partide radicale sau pe frustrările noastre generice privind criteriile tehnice, dar aceste lucruri sunt numai pentru consum intern, numai pentru retorică, în a arăta că am făcut tot ce era de făcut şi suntem supuşi nedreptăţilor externe".
Cristian Diaconescu precizează că "eram foarte aproape înainte de iunie-iulie 2012 de a finaliza procesul de integrare Schengen, practic nu mai era decât o singură ţară, Olanda, în acel moment, care mai avea o serie de obiecţiuni, dar semnalele le aveam clare, categorice, că lucrurile vor fi în regulă. Au intervenit momentele cunoscute foarte bine de noi şi de mulţi alţii din păcate probabil din vara anului 2012 şi tot procesul s-a reversat".
Sursa: RFI.