Majoritarii spun că vor să eficientizeze activitatea forumului legislativ, opoziția susține că restricţiile limitează democraţia.
După ce joi s-au ocupat de disciplinarea magistraţilor, vineri parlamentarii moldoveni au dedicat ore întregi de dezbateri propriei disciplinări. Liliana Barbăroşie a urmărit dezbaterea şi are amânunte.
Înăsprirea regulilor de comportament în parlament este, într-un fel, răspunsul dat opoziţiei de către coaliţia de guvernare la şedinţele întrerupte sau anulate - frecvent în ultimii ani - din cauza blocării tribunei şi utilizării megafoanelor, altercaţiilor - la fel foarte frecvente la un moment dat - dintre deputaţii opoziţiei şi majorităţii, şi nenumăratelor tertipuri la care se apela adesea pentru zădărnicirea bunei activităţi a parlamentului atunci când în agendă intra vreun proiect neagreat de vreun grup parlamentar.
Astfel, se interzic megafoanele în sala de şedinţă, nu se permite blocarea tribunei, alocuţiunile interminabile din debutul şedinţelor, iar deputaţii mai nărăvaşi, care vor apela la pumni pentru a-şi face auzită poziţia, sau mai nedisciplinaţi, care vor absenta fără motive întemeiate, vor avea de suportat şi sancţiuni pecuniare dacă proiectul va ajunge să fie adoptat.
Doar că printre restricţiile bune şi necesare s-au strecurat şi unele care cu adevărat ar putea îngrădi drepturile opoziţiei, ba chiar afecta noţiunea de parlamentarism democratic, ne-a spus cunoscutul expert în jurisprudenţă, Sergiu Ostaf, director al centrului CREDO şi preşedinte al Consiliului Naţional de Participare, care a analizat amendamentele ce se propun la regulament şi care au trecut astăzi de primă lectură cu voturile coaliţiei majoritare:
„De exemplu se propune ca în momentul în care nu există modificări la proiectul de lege în primă lectură, să poată fi examinat în a doua lectură în aceiaşi ş